KUINKA SAADA RAHAT RIITTÄMÄÄN MATKUSTELUUN?

Lähimmät ystäväni tietävät, että viimeisten parin vuoden aikana olen hurahtanut melko minimalistiseen elämäntapaan. Pari kuukautta sitten siivosin asuntomme valtavassa innon puuskassa katsottuani minimalistisen dokumentin Minimalism: A Documentary About the Important Things (löytyy Netflixistä, linkki traileriin tässä). Tajusin, että olen elänyt melko minimalistista elämää jo aiemmin, mutta tuon dokkarin katsottuani syttyi ajatus: minähän olen minimalisti!

matkablogi, travelblog, onelifetimetotravel, lifestyleblogi
Kaunis auringonlasku Teneriffalla.
Miten tämä sitten liittyy matkusteluun? Ajattelen, että minimalistinen elämä suorastaan kuuluu matkustamiseen – omalla kohdallani se mahdollistaa matkustamisen. En tienaa valtavia summia enkä yksinkertaisesti pystyisi matkustelemaan, jos tuhlaisin kaikki rahani vaikkapa autoon, kodinsisustamiseen tai juhlimiseen. Olen valinnut elää yksinkertaista ja vaatimatonta elämää monilla elämäni osa-alueilla, jotta pystyn säästämään rahaa siihen tärkeään, matkustamiseen.

Näin ei tosiaankaan ole aina ollut, etenkin yläaste – ja lukioaikoina kulutin kaikki kesätyörahani shoppailuun ja kinusin vanhemmilta häpeilemättä lisää rahaa. Ostin kallista merkkikosmetiikkaa, vaatteita ja hiustenpidennyksiä. Ihan turhaan. Nyt olen perheestäni se, joka kyseenalaistaa omaa ja joskus muidenkin rahankäyttöä. En tosiaankaan ole mikään tuomitsemaan muiden rahankäyttöä, mutta joskus kyllä ihmettelen ihmisten tapaa hamstrata materialistista tavaraa ikään kuin onnen saavuttamiseksi. Uutta ei hankita siksi, että entinen on rikki, vaan siksi, ettei se ole enää muodissa tai halutaan vaihtelua. Nykypäivän yhteiskunta suosii kertakäyttökulttuuria ja valtavaa rahanpalvontaa.

Itselläni kaiken materialistisuuden kyseenalaistaminen alkoi oikeastaan siitä, että opiskeluaikana ei yksinkertaisesti ollut varaa ostaa yhtään mitään ylimääräistä. Joinakin kuukausina laskin, että pakolliset menoni ylittivät tuloni 100 eurolla (noina kuukausina lähdin ”ruokakauppaan” kotiin äidin jääkaapille). Kun en sitten moneen vuoteen voinut käydä parturissa, sisustaa kotia, vaihtaa autoa parempaan tai ostaa uusia vaatteita, heräsin huojentavaan ajatukseen: entä jos en tarvitsekaan noita asioita? Tarvitsenko tosiaan kalliita parturikäyntejä, hiustenpidennyksiä, muodikkaita vaatteita, hienompaa autoa, Vallilan verhoja olkkariin?

matkablogi, travelblog, onelifetimetotravel, lifestyleblogi
Täytä elämäsi seikkailuilla, älä tavaroilla. Kerro tarinoita, älä esittele tavaroita.
Kun sitten valmistuttuani aloitin työt, jatkoin vaatimatonta elämäntyyliäni ja kas kummaa – tuloni lisääntyivät, mutta menoni pysyivät lähes samana. Aloin kuvitella eläväni yhä opintotuella. Jokaisesta palkastani jätin tililleni sen, mitä olin saanut koulun aikana, noin 700 euroa. Loput siirsin säästötilille. Ei mennyt kuin pari kuukautta, kun minulla oli kerättynä rahat seuraavaa ulkomaanmatkaa varten. Tämä on toki todella extremeä, ja talouttaan pystyy paljon vähemmälläkin vaivalla järkeistämään paljon.

Olen itse sitä mieltä, että harvan ihmisen rahat riittävät kaikkeen; matkusteluun, kauniiseen kotiin, muodikkaisiin vaatteisiin, hienoon autoon – on fiksua valita juuri itselle se tärkein juttu ja panostaa siihen. En tarkoita, että kaikkien pitäisi käyttää rahansa matkusteluun – monille se voi olla ensimmäinen asia, josta liiallisia menoeriä lähdetään karsimaan. Mutta jos matkustelu, sisustaminen, urheileminen – mikä tahansa – on sinulle tärkeää, aseta se elämässäsi prioriteetiksesi ja karsi kuluja kaikesta muusta. Yhteiskunta asettaa ihmisille valtavat paineet ”saada kaikki”, vaikka voimme olla onnellisempia eläessämme niin, että saamme toteuttaa elämässämme sitä tärkeintä kutsumustamme tai intohimoamme. Me panostamme tällä hetkellä matkustamiseen, koska se on meille nyt tärkeää ja ajankohtaista.

Kannattaa kysyä itseltään, mikä on sinulle tärkeää? Mihin sinä haluat käyttää rahasi?

matkablogi, travelblog, onelifetimetotravel, lifestyleblogi
Uskalla haaveilla! Tein tämän haavetaulun monta vuotta sitten, koska halusin kovasti road tripille. Ja se haave kävi toteen!

Olisi mielenkiintoista kuulla, löytyykö lukijoista muita minimalistiseen elämäntapaan hurahtaneita? Jos joku kiinnostui tästä aiheesta enemmän, teen mielelläni postauksen rahankäytöstä ja omista säästövinkeistäni 😊

In english: Live simple, try minimalism.

3 kommenttia

  1. Tee vain postaus säästämisestä :-) Jos minäkin saisin oppia nuoremmalta :-)

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus ja kaikki totta! Kannattaa ostaa vain sitä, mitä ilman ei tule toimeen. Toinen asia, miten se käytännössä toimii, ainakin minulla.

    VastaaPoista